Framkalla svart-vit film

En (relativt) kortfattad beskrivning hur man framkallar svart-vit film
Jag har här satt ihop en stegvis bruksanvisning som jag hoppas kan inspirera till lite mörkrumsarbete av den gamla skolan. 

Vad du behöver
Du behöver en framkallningsdosa, typ Paterson eller liknande. Det ingår som regel en spiral men det är alltid bra att ha en extra ifall du vill framkalla 2 filmer på en gång. Glöm bara inte att i så fall dubbla mängden vätska i anvisningen.
En termometer är också viktig. Man brukar ange framkallningstiderna i datablad efter 20 grader. Är temperaturen högre eller lägre måsta man kompensera. Observera att undre temperaturgränsen för framkallare är ca 17 grader.
Jo, också behöver du naturligtvis kemi: framkallare, stoppbad, fixerbad samt vätmedel. 
Mer om det kemiska längre ner på sidan.




De här grejorna ska du ta med dig in i det helt mörka rummet. Det går utmärkt med toaletten eller en mörk garderob. Kolla bara först så det inte är någon medlem i familjen som behöver akut tillträde till rummet ifråga.


Smidigast är att inte dra in filmen helt i kassetten när man spolar tillbaka den i kameran, utan låter en liten bit sticka ut. Då slipper man besväret med att bryta upp kassetten i mörkret. 


När du klipper filmen jämn så klipp alltid mellan perforeringshålen så är det mindre risk att den hakar upp sig i spiralen. Sedan fäster du filmen på spiralen och matar på så mycket att filmen precis passerat de små nickelkulorna som styr matningen. Dags att släcka!


I totalt mörker matar du nu på filmen på spiralen genom att vrida spiralhalvorna mot varandra, växelvis med att du drar ut en bit film ur kassetten. Det tar en stund, en 24 bildersfilm är ca en meter lång och en 36:a är drygt en och en halv.


När det tar stopp, ta ett stadigt tag i slutet av filmen och riv av mot kanten av kassetten.


Se till att spiralen verkligen hamnar på botten av burken så röret sticker upp (annars finns det risk att vätskan inte når över filmen).


Sätt på tratten och vrid åt höger tills du hör att det klickar till.


Då var det klart! Den kemiska processen sker i dagsljus.




Observera
Dina grejor måste vara alldeles torra innan du börjar, en vattendroppe på spiralen kan få filmen att hänga upp sig totalt.
Om filmen är helt indragen i kassetten, måste du öppna den i totalt mörker. Det går bra med en tång eller en flasköppnare.
Att mata på filmen på spiralen upplevs av många som ganska besvärligt, men har man en gammal utgången film liggande, så använd den att öva på.

Den kemiska processen
Kolla databladet som följer med filmen vilken framkallare som rekommenderas och om den ska spädas. Enklast och bäst är att använda engångsframkallare, då har du alltid samma framkallningstid. Annars måste du förlänga tiden beroende på hur mycket och hur ofta du använt den tidigare (vilket innebär mer eller mindre kvalificerade gissningar).

Häll framkallaren i framkallningsdosan och starta tidtagningen. Agitera, dvs. vänd dosan upp och ner och tillbaka med lugna rörelser, oavbrutet under 30 sekunder. Vänd därefter en gång var 30:e s. Framkallningstid för filmen står i datablad. 10 s innan framkallningstiden gått ut, häller du ur framkallaren (detta för att få så exakt framkallningstid som möjligt).

Slå därefter på stoppbadet (t.ex. 5-10 % ättikslösning) och agitera under hela stopptiden som är 30 s. Häll ur stoppbadet och häll sedan i fixerbadet, agitera oavbrutet i 30 s, därefter en gång var 30:e s. (fixertiden står i datablad för fix). Fixerbadet häller du sedan tillbaka i dunken.

Ta av locket på dosan och skölj i rinnande vatten med bra cirkulation (bäst blir en slang från kranen ner i trattens centrumhål) under ca 15 min. Ta sedan av tratten och tillsätt ett par droppar vätmedel (eller diskmedel) i vattnet och rör om. Vätmedlet löser ytspänningen och förhindrar torkfläckar på filmen. Ta loss filmen från spiralen, var försiktig, filmen är extra känslig för repor när den är våt. Ta tag i ena änden på filmen. Dra därefter, med filmen mellan andra handens pek- och långfinger, en gång uppifrån och ner. Detta för att bli av med vattnet så att filmen torkar jämnare. Häng filmen till att torka.

Tänk på

Viss stress vid skiftet mellan framkallare och stoppbad, då det är viktigt att hålla framkallningstiden så exakt som möjligt.
För lång framkallningstid ger mörka (täta) negativ, vilket ger bilder med hög kontrast.
För kort framkallningstid ger genomskinliga (tunna) negativ vilket ger bilder med låg kontrast.
Vita streck på bilderna kommer av repor på filmen.
Mängden av framkallare, stopp och fix är för en småbildsfilm 300 ml och för en 120 film 500 ml (mer gör inget, men aldrig mindre).

Tips
Anpassa framkallningstiden så att majoriteten av dina bilder går att kopiera med 2:ans inställning på förstoringsapparaten. Då blir det enklare att få snygga bilder.
Om du alltid måste kopiera på 1:ans inställning så prova med att förlänga framkallningstiden med en minut.
Om du alltid måste kopiera på 3:ans inställning så prova med att korta av framkallningstiden ½ minut.

Stopp och fixerbad kan du återanvända, dock inte hur länge som helst.
Stoppbadet ska kännas lite strävt om man tar en droppe mellan tumme och pekfinger. Känns det glatt är det förbrukat.
Kolla alltid på filmen efter fixering, före sköjning, är filmen då gråaktig, så börjar fixet bli förbrukat. En tumregel är att rätt fixertid, blir att dubbla den tid det tar för den grå hinnan att försvinna (kallas att dubbla klarningstiden).
Förbrukad framkallare och fix ska du inte hälla i avloppet, framkallaren innehåller hydrokinon som är giftigt och förbrukat fix innehåller tungmetaller (silver) samla i var sin (märkt) större dunk och lämna till destruktion/återvinning.

Faktorer som påverkar slutresultatet
Filmens emulsion, olika filmkänsligheter från olika fabrikat.
Framkallaren, olika tillverkare kan rekommendera olika spädningar.
Temperaturen på framkallaren, standard är 20 grader. Är framkallaren varmare, kortar man ner tiden och är temp. lägre måste tiden förlängas.
Agiteringen. Dålig agitering ger ojämn framkallning men överdriven agitering ger högre kontrast på filmen.

2 kommentarer:

  1. Tack för en bra beskrivning.Kan man verkligen använda ättikslösning i stället för stoppbad. Jag glömde att köpa stoppbad. Mvh Zara.

    SvaraRadera
  2. Hej Zara. Jodå det går lika bra. Skillnaden är att stoppbad som tex Kodak har en indikator som gör att den ändrar färg när den är förbrukad. Men man kan också känna på den. Doppa en finger och gnid mot tummen. Vätskan ska kännas trög. Är den hal är den förbrukad. Har man varken stopp eller ättika kan man mellanskölja med vatten. Det bromsar inte framkallaren så effektivt, men sparar på fixet.

    SvaraRadera