Nikon EM, 1977


Nikon EM. Den här kameran kom på marknaden 1977. Den skilde sig stort från Nikons övriga modeller och kom att betraktas som en plastig amatörkamera då den endast hade tidsautomatik. 

Anledningen till lanceringen var att Nikon hade upptäckt att det kunde vara svårt att överleva på att endast tillverka kameror för proffs och man ville med EM in på en annan marknad som innebar att sälja stora volymer av kameror till ”vanligt folk”. 

Det här var en modell som många rynkade på näsan åt när den introducerades. Men jämför man den med dagens kameror känns den faktiskt ganska gedigen.



Nikon EM kompletterad med motor MD-14 som egentligen tillverkades för Nikon FG som är en något mer avancerad kamera än EM (men också, åtminstone i mina ögon, både plastigare och fulare). Men eftersom kamerorna har samma bottenplatta passar MD-14 på båda. Ganska snabb, 3,2 bilder/s och eftersom den vill ha åtta AA-batterier, blir den också aningen tung; bestyckad väger den drygt 500 g. Så trots att kameran egentligen är liten och nätt, blir den plötsligt en klump på 1,1 kg med motor och normalobjektiv.



Ska tilläggas att det inte är en avancerad motor, man måste ha separata batterier i kameran och det finns ingen returspolning utan man måste veva tillbaka filmen. Den har heller ingen egen avtryckare utan man får använde knappen på kameran.

Designen i profil har hämtat en del inspiration från MD-4, F3´s motor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar