Belomo Agat 18



Agat18 är en 35 mm halvformatskamera som började tillverkas i Vilejka, Minsk, i Belarus 1984. Ska sägas direkt att detta inte är ngn kvalitetskamera utan en enkel plastkamera liknande Diana, Lomo eller Holga. Med skillnaden att man får upp till 72 bilder på en filmrulle. Kameran är helt manuell, man ställer in filmkänsligheten, ISO, därefter väljer man en vädersymbol, eller en bländare som stämmer med ljuset. 


Kameran har två slutartider, 1/540 som ställs in automatiskt när man valt symbolen sol, och 1/65 vid molnsymbolen. Enkla inställningar som påstås fungera förvånansvärt bra. Avståndet får man uppskatta och ställa in manuellt med en ring runt objektivet. Närgränsen är 0.9 m. Sökaren är en genomsiktssökare. Kameran är helt mekanisk och har inget batteri. Självutlösare saknas. Kameran har serienummer(!) och det två första siffrorna är tillverkningsåret. Detta exemplaret lämnade fabriken 1992. 


Teknisk specifikation 
Negativformat: 18x24mm Objektiv: Industar 3-linsig 28/2,8. Minsta bländare 16 Slutartider: 1/65 och 1/540 Filmkänslighet: ISO 25-1600 Fimframmatning och returspolning av film: Vredet på ovansidan av kameran spänner slutaren och drar fram filmen, spärr finns mot dubbelexponering. I mitten på vredet finns en knapp som i normalläge ska stå mot vit markering. Ställs mot röd markering när filmen ska spolas tillbaka med den utfällbara veven. Kameran öppnas med en spärr på undersidan som skjutes i pilens riktning. Räkneverk: Additivt som återställs när kameran öppnas. Avtryckare: Gul knapp med uttag för trådutlösare, sitter på framsidan av kameran. Går endast att trycka av med film i kameran. Stativgänga finns. Vikt: 132 gram.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar