I takt med att originalblixtar blir allt dyrare kan det vara intressant att titta på lite äldre alternativ. Visserligen saknar gamla blixtar den avancerade anpassning som nya har. Men det är ju långtifrån alltid den behövs. Vill man ha några hyfsat starka kamerablixtar att använda tex i en hemstudio så kan gamla grejor vara ett vettigt alternativ. 


Man ska bara tänka på att det kan vara lömskt att sätta en sådan här blixt i kamerans tillbehörssko. Det kan handla om spänningar på över 200 volt vilket går utmärkt i en äldre analog kamera, men riskerar att steka en modern digitalkamera. Men om man använder sig av en trådlös radiosändare så slipper man all direktanslutning kamera-blixt. Det är också skönt att slippa sladdar.

Har man tillgång till en voltmätare kan man enkelt mäta spänningen i skon på en blixt. Ställ mätaren på DC (likström). Eftersom en del enklare mätare kan slås ut om man överbelastar (spänningen i blixtskon kan variera mellan 5 och 300 volt), så ställ mätaren på ett högt värde. Slå på blixten, placera mätkontakterna med plus (röd) på mittkontakten och svart (minus) på en av sidokontakterna. 



Osram VS281
Angivet ledtal: 28
Uppmätt ledtal: 24
Spänning i blixtsko: 5.6 Volt
Laddtid: 7 s



Vivitar 283
Angivet ledtal: 32
Uppmätt ledtal: 24
Spänning i blixtsko: 287 Volt (sätt inte den här på din digitalkamera!)
Laddtid: 12 s



Sunpack B3000
Angivet ledtal: 30
Uppmätt ledtal: 20
Spänning i blixtsko: 6.7 Volt

Laddtid: 7s




Sunpack 124
Angivet ledtal: 28
Uppmätt ledtal: 24
Spänning i blixtsko: 211 Volt (sätt inte den här på din digitalkamera!)
Laddtid: 5 s


Ledtal är ett värde på blixtens styrka. Anges alltid i meter och 100 ISO. Om en blixt har ledtal 24 innebär detta att man får bländare 8 på 3 meters fotograferingsavstånd vid 100 ISO (3x8=24) 6 meters avstånd ger bländare 4 (6x4=24). På 12 meters avstånd får man bändare 2 (12x2=24) osv. 
Som synes skiljer det en del mellan angivna ledtal och uppmätta. 

Blixtstyrkan förändras med reflektorn. Monterar du blixten i en softbox minskar ljusstyrkan avsevärt, men du får betydligt mjukare/snyggare ljus.
Observera att inte alla gamla blixtar går att utlösa trådlöst, varför vet jag inte. Det har ingenting med spänningen i skon att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar