Rollei B35


Köpte en Rollei B35 på en loppmarknad förra veckan. Rollei är ju ett gammalt tyskt märke som väl alla känner till. Även om det i det här fallet råkar stå Singapore tydligt på bakstycket. Rollei B35 tillverkades mellan 1969-1978. Från 1976 ändrades beteckningen till 35B. Fram till 1971 tillverkades kameran i Tyskland (endast kromade kameror) och i Singapore kromade kameror 1971-1975 och svarta kameror 1975-1978. Bokstaven B i modellbeteckningen står för Belichtungsmesser, som betyder ljusmätare. För övrigt är ljusmätaren av selentyp så den behöver inget batteri. 



Kameran är helt manuell, man ställer ISO efter känsligheten på filmen man ska använda och  lämplig tid och bländare med hjälp av exponeringsmätaren på ovansidan av kameran. Avståndet får man uppskatta och ställa in på en liten ring runt det inskjutbara objektivet som är Triotar 40mm/3,5. På kameror tillverkade i Tyskland står det Carl Zeiss och de från Singapore står det made by Rollei på optiken.



Rollei 35 var när den presenterades världens minsta kamera för 24x36 format, 135-film. Kameran är både kompakt och gedigen, även om en del lösningar kanske känns mindre praktiska. Som tex blixtskon, som sitter på undersidan av kameran, vilket gör att man får hålla kameran upp och ner vid
blixtfotografering. Och filmframmatningen sköter man med vänster hand.



Det inskjutbara objektivet är lite pilligt. Här får man inte göra fel. För att objektivet ska gå att skjuta in måste filmen vara framdragen. Sedan trycker man in en liten knapp vid sidan av optiken, vrider optiken bara lite motsols och trycker in objektivet. Se filmsnutten här:



Mitt exemplar är i fint skick. Bara en grej som inte stämmer. Kamerahuset är kromat och det lösa bakstycket är i svart. Här borde också finnas ett fabrikationsnummer ingraverat. Men det saknas. Förklaringen kan vara att bakstycket blivit utbytt i samband med en reparation. Vilket innebär att kamerahuset är tillverkat i Tyskland och bakstycket i Singapore några år senare.
Rollei B35 kostade när den var ny 255 DM. D-marken stod 1969 i 1.30 kr, vilket blir ca 330:-. Vilket omräknat till dagens penningvärde skulle motsvara ca 2790:-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar