Loppisfynd Olympus Trip 35


Köpte en Olympus Trip 35 härförleden. Säljaren ville ha 100:-, men efter att jag konstaterat att den inte fungerade som den skulle kom vi överens om trettio. Bländaren hade hängt sig, ett vanligt fel på den här kameran, men det finns bra tips på internet hur man kan fixa det. Skicket i övrigt på kameran är mkt gott. Alla reglage och ljusmätaren fungerar som de ska. 
Olympus Trip 35 är en kameramodell som tillverkades länge och i stor upplaga; mellan 1967-1984 i mer än 10 miljoner ex. På 70-talet medverkade modefotografen David Bailey i flera reklamfilmer för Olympuskameror, bla Trip 35. Namnet trip fick kameran då den sågs speciellt lämpad som resekamera.



Kameran är lättanvänd och ger bra bildresultat, idealisk för gatufoto. Ljusmätaren är selen-typ och behöver inget batteri. Optiken är 4-linsig med brännvidden 40mm och ljusstyrkan 2,8. Kameran har två exponeringstider, 1/40 och 1/200 och väljer automatisk lämplig slutartid samt  bländarinställning. Är ljuset så svagt att man kommer utanför bländarskalan, spärras avtrycket. För blixtfotografering väljer man bländare manuellt och tiden blir 1/40. ISO ställs in manuellt mellan 25-400. Avståndsinställningen är också manuell. Det finns skala i meter och klickinställning på symboler.

En mycket trevlig, kompakt kamera. Men vid köp, kolla så att den verkligen fungerar. Ställ bländaren på "A" spänn slutaren (mata fram), täck över optiken med en hand och prova tryck av. I det här läget ska kameran spärra. Prova sedan utan att täcka över optiken mot ett ljust motiv. Nu ska kameran exponera. Prova också och titta i optiken medan du trycker ner avtryckaren en bit. Nu ska det gå att se de två bländarlamellerna röra sig. Det ska de göra även om slutaren inte är spänd. Du kan se hur jag menar på filmsnutten här nedan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar