Nikkor 28/3.5 introducerades 1959, samma år som Nikon F. Optiken kom att bli ett av standardobjektiven bland fotografer, bland annat under Vietnam-kriget. Men, Nikon som hade en tillverkning av mätsökarkameror sedan 1948 och var kända för sina fina objektiv, hade stora problem när man skulle konstruera det här första vidvinkelobjektivet för Nikon F. Objektiven för mätsökarkameran hade nämligen en konstruktion som inte gick att använda till det längre registeravstånd som Nikon F hade. Man fick tänka om helt och de första exemplaren blev inte helt lyckade. Detta resulterade i att fotograferna i början kom att använda mätsökarkamera när man behövde vidvinkel och Nikon F när man behövde tele, där man ansåg spegelreflexen helt överlägsen.
Förklaringen till de optiska problemen är egentligen enkel. I en mätsökarkamera finns ingen spegel vilket gör att avståndet från optikcentrum till filmplan kan vara den faktiska brännvidden även för vidvinkelobjektiv. I en spegelreflex som på grund av spegeln har ett betydligt större registeravstånd, blir korta brännvidder egentligen en omöjlighet; det bakre linselementet kommer att slå i spegeln när optiken fokuseras på oändlighet.
Det fanns en del lösningar på problemet. Exempelvis fanns det till Minolta SR1 en 21 mm optik där man fick fälla upp spegeln och sedan använda en lös sökare i tillbehörsskon. Den optiska lösningen på problemet heter retrofokus vilket innebär att man kompletterar objektivkonstruktionen med en extra konkav lins i den främre linsguppen vilken flyttar ut optikcentrum. Retrofokus uppfanns av Pierre Angénieux 1950, och används än i dag i de flesta vidvinklar och zoomobjektiv.
Namnet Angénieux är väl annars mest känt för sina objektiv som används inom film och TV.
Nikkor-H Auto 28mm f/3.5
Tillverkningsår: 1969 (tillverkades åren 1959 – 1983 med smärre förbättringar genom åren)
Konstruktion: 6 element i 6 grupper
Längd: 43mm
Diameter: 62mm
Bländare: 5 lameller
Bildvinkel: 75 grader
Filtergänga: 52mm
Vikt: 217g
Största bländare: 3.5
Minsta bländare: 16
Motljusskydd: HN-1
Multicoating: saknas enligt uppgift
Övrigt
På de här gamla Nikkor-objektiven finns alltid en bokstav med i beteckningen. Bokstaven är en förkortning av latinska räknetal och står för antalet linselement i konstruktionen.
B(Bini) = 2 linselement
T(Tres) = 3 linselement
Q(Quatour) = 4 linselement
P(Pente) = 5 linselement
H(Hex) = 6 linselement
S(Septem) = 7 linselement
0(Octo) for = 8 linselement
N(Novem) = 9 linselement
D(Decem) = 10 linselement
Tilläggas kan att det här är en tämligen underskattad optik som man kan få riktigt billigt. I dagens jakt på ljusstarka objektiv anses ju 3.5 som dåligt. Och, visst den är ju ett halvt steg sämre än 2.8. Sen kan den såklart heller inte mäta sig med dagens optik skärpemässigt, men det kan nästan inga äldre objektiv. Men det beror ju också på var vi lägger ribban...
HDR-bild tagen med 28/3.5 på en Nikon D40X
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar